Doporučujeme
Omáčka Char Siu 397 gSvětlá nebo tmavá?
Častou otázkou při přípravě čínských pokrmů bývá, zda použít světlou nebo tmavou sójovou omáčku. Vypsali jsme pro Vás několik základních charakteristik obou variant sójové omáčky a je jen na Vás, pro jakou se rozhodnete. Ne vždy se musíte přesně držet receptu, vše záleží na Vaší fantazii a chuti. V mnoha receptech čínské kuchyně jsou použity světlá i tmavá sójová omáčka současně.
Světlá sójová omáčka | VS. | Tmavá sójová omáčka |
---|---|---|
Kvůli chuti, jako ochucovadlo nebo marináda | Použití | Kvůli barvě, obvykle se používá, aby dodala masu a zelenině tmavou barvu |
Lahodná sójová chuť, slaná | Chuť | Jemnější sójová příchuť, hlavním účelem je barva, nikoliv chuť |
Světlejší, červenohnědá, čistá | Barva | Velmi tmavě hnědá |
Řidší | Konzistence | Hustší a přilnavější |